Meer info voor dansdocenten
De Alliantie Dans Veilig zet zich in voor een positieve en veilige dansomgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen en genieten van dans. Als docent speel je een cruciale rol in het waarborgen van deze omgeving. Op deze pagina vind je nuttige informatie, hulpmiddelen en ondersteuning die specifiek zijn gericht op jouw rol als dansdocent.
Beroepsverenigingen en (vak)bonden
Lees meer
- Dansbelang:
Behartigt de belangen van dansprofessionals en dansondernemingen in de amateurkunst en vrijetijdssector. Ga direct naar:
- Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten (SSVP):
Biedt zorg en veiligheid aan medewerkers van podiumkunstorganisaties. Ga direct naar:
- KNVD (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Dansleraren):
Behartigt de belangen van dansleraren in Nederland, stimuleert danseducatie en ondersteunt de professionele ontwikkeling van dansdocenten via vergaderingen, congressen, cursussen en publicaties. Ga direct naar:
- Danssport organisaties:
- NADB (Nederlandse Algemene Danssport Bond):
Organiseert en ontwikkelt danssport in de breedte in Nederland en de binnen sportkoepel van NOC*NSF. Ga direct naar: - Dansondernemers Nederland:
Branchevereniging voor ondernemers in de danssector. Ga direct naar: - Dutch Dance Sports:
Bevordert de danssport door het organiseren van wedstrijden in HipHop, Break dance, Electric Boogie, Belly Dance, Contemporary, Show Dance etc.
Ga direct naar: - NDO (Nederlandse Danssport Organisatie):
Landelijk opererende dansbond die zich inzet voor een verantwoorde beoefening en bevordering van de garde- en showdanssport. Ga direct naar: - KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie):
Overkoepelende organisatie voor gymnastiek en dans in Nederland, die zich richt op de ontwikkeling en promotie van diverse gymnastische en dansdisciplines op zowel recreatief als professioneel niveau. Ga direct naar:
Fysieke ondersteuning
Lees meer
- Dans Medisch Zorgnetwerk: richt zich op de gezondheid van dansers door deskundige ondersteuning en advies te bieden op het gebied van dansblessures en preventie.
- Eetstoornissen netwerk: biedt programma’s voor mensen met een eetstoornis en hun naasten, ondersteuning, ervaringsdeskundige inzicht en praktisch toepasbare tips.
Mentale ondersteuning
Lees meer
- ARQ IVP: Hulp bij het verwerken van stressvolle situaties, grensoverschrijdend gedrag, bedreigingen of ernstige incidenten die zich binnen de dansomgeving hebben voorgedaan.
- Traumanet: biedt betrouwbare informatie, artikelen en handige tips rondom trauma. Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, met trauma te maken heeft.
Arbeidsvoorwaarden
Lees meer
- CAO Kunsteducatie: Biedt afspraken voor alle medewerkers in loondienst van kunsteducatie-instellingen in Nederland.
- CAO sport: Biedt afspraken voor arbeidsvoorwaarden voor sporters, inclusief dansers, en bevat afspraken over onder andere beloning, arbeidsomstandigheden en werkuren.
- Arbopodium: Biedt richtlijnen om psycho-sociale arbeidsbelasting in de podiumkunsten te verminderen, met focus op werkdruk en ongewenste omgangsvormen.
- Zorgplicht werkgever: Werkgevers zijn verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor hun werknemers, inclusief het nemen van passende maatregelen om risico’s te minimaliseren en het welzijn van hun personeel te waarborgen.
Juridische ondersteuning
Lees meer
- Juridisch Loket: Biedt gratis juridisch basis advies aan iedereen en helpt met algemene juridische vragen en doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.
Ga voor aanvullende informatie, bronnen en richtlijnen over sociale veiligheid en verwante onderwerpen naar de Kennisbank.
Advies - en vertrouwenspunt
Heb je te maken met grensoverschrijdend gedrag, ben je getuige of heb je een vermoeden van ongepast gedrag zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of misbruik? Praat erover. Hulp is beschikbaar. Klik hier [infographic] om de specifieke stappen en contactpunten te vinden die voor jou van toepassing zijn.